Gelezen in Schuttevaer : 16/04/2013

 

Belgische spoorvervoerder doet Haeger & Schmidt van de hand

Rederij/bevrachter Haeger & Schmidt, die de regie voert over meer dan 200 binnenvaart- en shortseaschepen met laadvermogens van 300 tot 4500 ton en in Duisburg beschikt over een eigen overdekte overslagterminal, is door eigenaar NMBS Logistics Groep verkocht aan de Oostenrijkse Felbermayr Group.

Door Dirk van der Meulen

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS/SNCB verkocht de binnenvaartdochters H&S Container Line GmbH, Haeger & Schmidt International GmbH en het meerderheidsbelang in Rijn- en Kanaalvaart, Internationale Expeditie (RKE) NV met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2013. De waarde van de transactie werd niet bekendgemaakt. ĎDe continuÔteit van de activiteiten van de drie ondernemingen blijft verzekerd en eveneens blijven het management en het personeel in functie', aldus een persbericht van NMBS.

Hersteloperatie
NMBS Logistics, dat naar verluidt alleen het afgelopen jaar al 15% van het vervoerde volume verloor en met een hersteloperatie probeert uit het financiŽle dal te komen, wil zich concentreren op het vrachtvervoer per spoor als kernactiviteit. De Belgische overheid legde daar tot nu toe zo'n 25 miljoen euro op jaarbasis bij aan subsidie. Zakenbank Lazard is op zoek naar een strategische partner voor NMBS Logistics.

Volgens het Belgische zakenblad De Tijd is Deutsche Bahn (DB) de gedoodverfde favoriet. DB domineert de spoorvracht ook in Groot-BrittanniŽ, Denemarken, Nederland en Polen en staat sterk in Noord-ItaliŽ en Frankrijk.

NMBS Logistics Groep verkocht zijn volledige aandelenpakket in de drie binnenvaartondernemingen aan Felbermayr: H&S Container Line GmbH was een 100% dochtermaatschappij van Inter Ferry Boats (filiaal van NMBS Logistics). Haeger & Schmidt International GmbH (opgericht in 1887) was een 100% dochtermaatschappij van Xpedys (filiaal van NMBS Logistics) en Xpedys bezat tevens een participatie van 61,46% in RKE NV. ThyssenKrupp behoudt haar aandeel van 38,54% in RKE.

Donau en Rijn
Voor Felbermayr sluit de overname van de drie binnenvaartondernemingen aan op de bestaande havenfaciliteiten in Linz aan de Donau en in Krefeld aan de Rijn. De directie wil er het portfolio mee aanvullen en rekent op toekomstige synergie.

Het familiebedrijf, opgericht in 1942, telt 19 vestigingen in Oostenrijk en in totaal 62 vestigingen in 15 landen. De kernactiviteit ligt in de sectoren transport- en heftechniek (speciale transporten, kraan- en stellageverhuur) en in de bouwsector. Felbermayr heeft zo'n 2500 medewerkers.

Zowel verkoper als koper zijn van plan de wederzijds succesvolle commerciŽle samenwerking voort te zetten, zoals de economisch gezien zeer belangrijke spoorverbindingen van de zeehavens Antwerpen en Zeebrugge naar Duisburg, Andernach, Ottmarsheim en Straatsburg.