BINNENVAART ACTIES APRIL 2013

 

 


SCHUTTEVAER – 16/04/2013

Actievoerders belemmeren doorgang Albertkanaal

De doorvaart naar het Albertkanaal wordt maandag sinds het begin van de middag in beide richtingen belemmerd door actievoerende binnenschippers. Dat meldt de Direction générale opérationnelle de la Mobilité et des Voies hydrauliques. Ook bij diverse sluizen wordt actie gevoerd.

 

Dinsdagmorgen was volgens de Radio1-reportage 'De Groeten uit Antwerpen' de doorvaart in het Straatsburgdok volledig gestremd door een schip dat dwars ging liggen.

De schippers vragen met hun acties aandacht voor de economische problemen in de binnenvaart en willen dat varen onder de kostprijs wettelijk wordt verboden. De doorvaart naar het Albertkanaal wordt aan de Luikse kant belemmerd bij de pier die het Albertkanaal scheidt van het Kanaal van Monsin. Schepen van actievoerders versmallen daar de doorvaart tot zo'n 20 meter. Schepen kunnen deze plek alleen met zeer lage snelheid en grote voorzichtigheid passeren.

Meer dan 100.000 ton
Volgens woordvoerder Laurent De Bijl van Ons Recht/Notre Droit is het niet de bedoeling het Albertkanaal volledig af te sluiten. De Bijl kon maandag nog niet zeggen hoeveel schepen aan de acties meedoen. ‘Maar het gaat om meer dan 100.000 ton aan scheepsruimte en de komende dagen sluiten meer schippers zich aan bij de actie. Zij hebben nog lading in of liggen te lossen. Wanneer ze leeg zijn sluiten ze zich bij de actie aan.'

De doorvaart bij de sluizen van Ternaaien, Evergem en Ivoz Ramet wordt door actievoerende schippers afwisselend twee uur belemmerd en twee uur vrijgelaten.

Acties Volkeraksluizen
Bedoeling is dinsdag of woensdag actie te voeren in Nederland bij de Volkeraksluizen. ‘We gaan de sluizen niet stremmen maar willen met een aantal schepen de hele dag op en neer schutten, van noord naar zuid en daarna weer terug. We willen collega's zo sensibiliseren dat het zo echt niet meer langer kan doorgaan.'

Naast Belgen zouden ook enige Duitse, Nederlandse en Franse schepen de actie steunen. In het Straatsburgdok liggen momenteel zo'n 20 schepen, waaronder ook Nederlanders. ‘Het gaat trager dan voorzien, maar er stoomt nog een aantal schepen op. Wij denken begin volgende week met een veel grotere groep te zijn. Volgens De Bijl is er geen sprake van blokkades maar wel van 'versmalde doorgangen'. (HH)