WaterkAnt 2004

ANTWERPEN weerom op zijn best.

9-10-11-16-17 oktober 2004

 

 

Foto's hierop klikken (copyright)

 

Tijdens het eerste weekend was het groot feest op het Eilandje.  Het Eilandje was vroeger het stratencomplex tussen de Bonapartsluis en Kattendijksluis.  Nu is het de veralgemeende naam geworden voor de site rond Bonapartedok, Willemdok en tussen de Scheldekaaien en het Kattendijkdok.  Verschillende projektontwikkelaars wagen hun kans om hier een toeristische trekpleister uit te bouwen met de watersport in het midden.

 

OPEN STEIGER (9-10-11)

 

In het Willemdok aan een viertal steigers werden nieuwe boten aan het publiek voorgesteld.  Opmerkelijk was dat er veel meer zeilboten bij waren en minder motorboten.  Wellicht heeft dit iets te maken met de Antwerpse dealers van Elan, Hanse, Sunbeam en X-yachts.  Ook buitenlandse verdelers van jachten hebben de knusse manier van boten tonen zoals in Antwerpen goed begrepen en waren goed vertegenwoordigd.

 

Het concept is geen echte bootshow maar een gemoedelijke tentoonstelling van jachten en op de wal een aantal tenten met accesoires waarbij de scheepselectronica erg opviel.  Enkele enovaties waren er ook bij voor bootonderhoud terwijl verzekeringen en financieringen eveneens niet ontbraken.  Dit alles werd omkaderd door de nodige randanimatie.

 

Twee scholen voor zeilen en motorvaren boden het publiek de praktijk aan en vaarden respectievelijk met een zeilboot en een motorboot rondjes in het dok om te tonen hoe gemakkelijk of moeilijk het kan zijn om aanlegmaneuvers uit te voeren.

 

Dat dit alles heel wat publiek op de steigers lokte bewijst een telling van 6000 bezoekers in het weekend terwijl de politie op de kade rond het Willemdok meer dan 20000 kijklustigen zou geteld hebben.

 

 

WATERKANT KLASSIEK (9-10)

 

Zaterdagmiddag van het eerste weekend konden we ons vergapen aan een défilé op de Schelde van ons "erfgoed te water".  Een vijftigtal exemplaren van oude en klassieke jachten, sleepboten en specials – zo vaarde er ook de Gentse Barge tussen – werden bij hun passage aan de wandelterrassen gecommentarieerd voor het publiek.

 

Deze vloot sukkelde met twee versassingen door de Royerssluis richting Kattendijkdok.  De Royerssluis is een oude sluis die dringend aan vervanging toe is en bij lage waterstand op de Schelde heel wat tijd vergt om te schutten. 

 

Bij zonsondergang werd allerlei kleurrijke verlichting ontstoken, de brug naar het Willemdok geopend, en de optocht naar de afmeerplaatsen ingezet.  Het team van Oostende voor Anker was ingeschakeld om alles vlot te laten verlopen.

 

MINI-J's (9)

Matchraces gezeild met Mini-J's, één tegen één, gevaren op vier identieke bootjes. Deze kleine kieljachten zijn erg makkelijk te hanteren en hebben tal van trimmogelijkheden.  Het evenement had heel wat publieksbelangstelling, waaronder vele supporters die de zeilers met veel kabaal aanmoedigden en instructies (de beste stuurlui staan nog steeds aan wal) gaven.

Het winnende team bestond uit Jim Haverhals, Ruben Philipse en Vincent Parein.  Proficiat aan dit jong geweld en zij mochten hun prijs ontvangen uit de handen van de Antwerpse schepen Ludo Van Campenhout.  Deze laatste is ondertussen een fervent watersportliefhebber geworden en schreef zelfs in met een ploeg voor de roeiregatta.

 

3e KONINCKLIJKE ROEIREGATTA (10)

 

Met de derde keer al een klassieker : de Konicklijke Roeiregatta. Vele ploegen schreven in en er werd hard gevochten en soms heel wat geklungeld om een goede uitslag te behalen.  Iedereen, deelnemers en publiek, leefde mee.  Sommige ploegen kwamen geuniformeerd aan de start (scheepvaartpolitie, navy cadets, jachthavenpersoneel, firma's, enz.).  Een ploeg van oud-zeescouts ter plekke samengesteld won de wedstrijd.  De navy cadets won de eerste prijs van de jongeren.

 

17e ANTWERP RACE (16)

 

In de vroege kille morgen gaf men de start in Breskens.  Enige tijd laten ook in Terneuzen.  De vloot van 225 jachten was vertrokken : grote en kleine.  Een matig luwe zuidwester bracht even het deelnemersveld helemaal samen maar alras begonnen de snellere boten zich af te scheuren en begonnen hun solotocht naar de eindstreep.

 

De Randstad – een 60 voeter Volvo – met Marc Flamand als schipper en ook heel wat zeilkrakken als bemanning, deed een gooi naar het record van het snelste parcours.  Vroeger heeft Marc Flamand dit record lange tijd op zijn naam gehad maar het werd hem afgenomen door Jan Blomme met Cote d'Or.  Spijtig genoeg waren de weer- en windgoden niet gunstig en kon een nieuw record niet worden waargemaakt.  Nochtans haalde de Randstad de lijnhonours ruim vóór de achtervolgers.

 

De Tonnerre de Breskens (Pieter Vroon) – winnaar van vorig jaar – finishte bijna driekwartuur later als tweede, kort gevolgd door Second Love (Gerard Cok) en König Ludwig Dunkell (Andreas Plettner).  Daarna volgde snel na elkaar de rest van de vloot.  Een feestelijk schouwspel dat erg geappreciëerd werd door de vele kijklustigen aan beide Scheldeoevers.

 

Winnaars in de verschillende groepen :

CRC-A1 Wisseltrofee VVW Schelde "Frans Lemmens" : Dehlerium (Chris Van den Hautte)

CRC-A2 Wisseltrofee SRNA "Kapitein Terlinck" : JAG One (Jan Goderis)

CRC-B Wisseltrofee RYCB "Dirk Peeraer" : Wildeman (Peter Van den Eynde)

CRC-C Wisseltrofee KLYC "Eugène VANDER GRAESEN" : Lazy Sunday (Henk de Vos)

ORC-1 Wisseltrofee HWV "Jos JONCKHEER" : Levyah (Rudi Floridor)

ORC-2 Wisseltrofee SRNA "Hugo VERLINDEN" : Ixion (Rijk Lauran)

ORC-3&4 Wisseltrofee WVB "Priem Rozenberg" : Noordwind (Roy Van Aller)

IRC 1&2 Wisseltrofee "IRC 1 & 2 " : Borras (Jannie Van der Horst)

IRC 3&4 Wisseltrofee "IRC 3 & 4 " : Den Ambrassador (Franz Hawer)

IRC 5&6 : Wisseltrofee "IRC 5 & 6 " : Capella (Frans Maas)

Sportklassen : beste verbeterde tijd overall ; König Ludwig Dunkell (Andreas Plettner)

Maxi : Wisseltrofee Line Honour Trofee " Antwerp Race" : Randstad (Marc Flamand)

 

17e ANTWERP B-RACE (16)

 

Ondertussen was er ook een vloot vertrokken uit Hoboken naar Antwerpen en terug.  Eenheidsklassen en zwaardboten streden verbeten voor een goede uitslag.  Deze kleinzeilerij wordt dikwijls nogal eens uit het oog verloren alhoewel hier de schippers voor later meestal uitkomen.

 

Er werden twee reeksen gevaren en er waren 39 deelnemers.   De 490-klasse was de snelste en haalde de beste plaatsen : Cammaerts en Vorselmans.  Als derde de Laser van Cardon  De volledige uitslap is te vinden op internet : website van HWV www.hwv.be/Worddocumenten/UitslagAntwerpRaceB.doc.

 

3e PROVANT CUP (17)

 

De inrichters kozen bewust voor de jeugd.  Deze Cup biedt jonge zeilers de kans om met een vloot moderne en minder moderne racemachines mee te varen en zo kennis te maken met het leven aan boord van een kajuitzeiljacht. De bemanningen komen uit diverse leef-werelden en hoeven niet persé veel zeilervaring te hebben. Het is de beleving die telt.

 

Het wedstrijdcentrum was het ponton aan het Steenplein van waaruit de bemanningen naar de deelnemende jachten werden gebracht.   Het slechte regenweer was wel een spelbreker maar het entoesiasme bij het beperkte deelnemersveld was er niet minder om.  Iedereen kreeg de gelegenheid om meer en langer te varen.

 

En dit evenement is ook een toeschouwerssport.  Een tiental boten vaarden schijnbaar kriskras door elkaar maar de verschillende maneuvers in de wedstrijdrakken bleek menigeen te boeien.

 

De randanimatie aan de kaaien en het Eilandje mag ook wel even worden vermeld.  Genieten was het motto, watersport is het middel.  U is er volgende keer tot ook bij !

 

 

www.antwerprace.be

www.waterkantwerpen.be/pdf/AR2004uitslag_web.pdf 

www.hwv.be/antwerp_race.htm

 

 

Tekst en Foto's : Georges Janssens