STAD ONDER STOOM

 

 

Om foto's te bekijken hierop klikken.

 

Voor de tweede maal kwam een verzameling van authentieke schepen op 24 en 25 september 2005 afgezakt naar het Willemdok en Bonapartedok in Antwerpen.

 

Er waren zelfs nog enkele echtwerkende stoomschepen bij : oude sleepboten en zelfs salonschepen. Eén van hen was uitgerust met een stoomorgel.  Verder nog historische en klassieke schepen uit de Scheldedelta.  En nog veel meer moois : ronde en platbodem jachten, aken en vissersschepen, roei- en zeiljollen, vletten, enz..

 

Wat wel opviel was dat de Belgische vloot van jachten goed was vertegenwoordigd : hoogaarsen, zeeschouwen, Zeeuwse poon, e.a..  Die Zeeuwse poon of tjalk is een pareltje uit ons varend erfgoed.   Hij werd gebouwd in 1914, luistert naar de naam Ouderhoek en is 11 m lang op 4 m breed.  De thuishaven is het Bonapartedok in Antwerpen alwaar hij door zijn eigenaars gekoesterd wordt.  En dat is nodig want het schip valt op door zijn vele versieringen die wel heel wat onderhoudsaandacht vragen.

 

Op zaterdag werd in het Kempisch dok werd de plechtige tewaterlating gevierd van de "Trotter", een klipper-aak die oorspronkelijk in 1916 werd gebouwd en eind jaren 90 gevonden in Muiden door de vzw Revos, die o.a. de T'ai de enig overgebleven zeilklipper in België in de vaart heeft.  Wim Van Dun kocht het schip aan en droeg het over aan de vzw De Trotter voor renovatie.

 

De vzw De Trotter is een samenwerkingsverband tussen organisaties die opleiding en tewerkstelling als centrale doelstelling hebben. In de vzw zijn ook de maritieme en industriële sector vertegenwoordigd. De nieuwe naam van het schip "Trotter" verwijst naar de Antwerpse uitdrukking "op trot zijn", d.w.z. samen onderweg zijn en ervoor zorgen dat niemand uit de boot valt. Het schip zal worden ingezet om sociaal zwakkeren te laten kennismaken met de klassieke zeilvaart.  Website: www.detrotter.be .   

 

Met veel getoeter en geblaas uit de stoompijpen werd de Trotter begeleid naar het Willemdok waar het schip onder massabelangstelling werd ingehaald.  Een prachtige start voor het evenement Stad onder Stoom.  Het mooie weer bracht vanzelfsprekend heel wat volk op de been en de randanimatie maakt van dit alles een waar waterfestijn.

 

Zoals vorige jaren werd ook weer de Konincklijke roeiregatta plaats.  De ploegen worden samengesteld uit vrienden en kennissen, studenten, bedrijven, cafés of andere verenigingen. De kortste tijd bepaalt wie er wint. De roeiregatta wordt afgewisseld met de Dockland Games.

 

Op zondag gingen de feestelijkheden verder en onder grote belangstelling werd ook de gerestaureerde Nassaubrug officiëel opengesteld.  Dit gebeuren gaf aanleiding tot een groots buurtfeest op het "Eilandje" wat nog voortduurde tot in de vroege uurtjes.  De restauratie van die horizontaal draaiende brug van bijna 100 ton is mede de aanloop van het Masterplan Eilandje fase 2 dat zopas werd goedgekeurd door de Stad Antwerpen.   Het Masterplan Eilandje fase 2 bevat richtlijnen voor de bebouwing, de verkeerskundige structuur (wegennet, profilering, enz.) en de open ruimte (groen, pleinen en dergelijke).  Ook de jachthavens Willemdok en het toekomstige Asiadok maken hier deel van uit.